CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle, Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin açılan ihaleler ile ilgili verdiği soru önergesini TBMM Başkanlığı‘na sundu.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a verdiği Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin açılan ihaleler ile ilgili soru önergesiyle; toplam 21 bin 401 adet konut ve 998 adet dükkânın yapım ihalesi Kanal İstanbul projesinin iptaline ilişkin süren hukuki süreç dikkate alınmadan, adeta hiçe sayılarak iki ay içerisinde gerçekleştirildiğine ve halen TOKİ’nin ihale ilanlarına göre, 28 Ocak 2025 tarihinde 1065, 31 Ocak 2025 tarihinde toplamda 2159 konutun dört ayrı ihale ile satışa sunulacağına dikkat çekti.
“Hukuki süreç içerisinde Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin iptaller olmasına, aynı zamanda devam eden davalara rağmen, bakanlığınız ve TOKİ bünyesinde açılan ihaleler neden gerçekleştirilmektedir?” sorusunu Murat Kurum’a soran Doç. Dr. Gökhan Günaydın, şunları dile getirdi;
“Hukuki süreçlerin devamına ve iptal kararlarına rağmen, TOKİ’nin fiili olarak Kanal İstanbul güzergahında bulunan Arnavutköy Sazlıbosna’da etaplar halinde inşa edileceği duyurulan ihaleler yapılıyor. Konutlar, gerekli imar düzenlemeleri yapılmadığı için ada ve parseli belli olmayan tapuda hâlâ ‘tarla‘ olarak gözüken arazilere inşa edilecek ve bu ihaleler ile yalnızca konut değil; okul, cami, dükkan inşası da öngörülüyor.”
→ Kanal İstanbul Projesi’ne İlişkin Açılan İhaleler İle İlgili Soru Önergemiz (05.02.2025)
Doç. Dr. Gökhan Günaydın’ın, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin açılan ihaleler ile ilgili soru önergesi:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasa‘nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederim.
Saygılarımla.
Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN
İstanbul Milletvekili – CHP Grup Başkanvekili
Bakanlığınızın resmi internet sitesinin yanı sıra Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) resmi internet sitesinde yayımlanan bilgilere göre, geçtiğimiz Aralık ayından bu yana, Kanal İstanbul Projesi güzergahındaki İstanbul Arnavutköy ilçesi Sazlıbosna mevkiinde art arda pek çok ihale düzenlendi. Buna göre, Bakanlığınızca 2024’ün Aralık ayında Arnavutköy Sazlıbosna’da 9 bin 92 konut, 592 dükkanın yapımı için 11 ihale; 2025’in Ocak ayında ise yine Sazlıbosna’da 12 bin 309 konut, 406 dükkanın yapımı için 17 adet ihale düzenledi. Diğer bir deyişle, toplam 21 bin 401 adet konut ve 998 adet dükkânın yapım ihalesi Kanal İstanbul projesinin iptaline ilişkin süren hukuki süreç dikkate alınmadan, adeta hiçe sayılarak iki ay içerisinde gerçekleştirildi. Halen TOKİ’nin ihale ilanlarına göre, 28 Ocak 2025 tarihinde 1065, 31 Ocak 2025 tarihinde ise toplamda 2159 konut dört ayrı ihale ile satışa sunulacaktır.
2011 yılından bugüne gündemde tutulmak istenen Kanal İstanbul Projesine İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) yanı sıra Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) gibi meslek örgütlerinin açtığı davalar sonucunda, “rezerv yapı alanı kararının gerekli bilimsel ve teknik analizler yapılmadan alındığını ve bu kararın kentsel dönüşüm amacından uzaklaşılarak İstanbul’un doğal alanlarını tehdit eden yeni yerleşim projelerine dayanak oluşturduğu” tespit edildiğinden iptal edildi. Aynı zamanda, ilgili projenin imar planı “şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uyarlık bulunmadığı” gerekçesiyle iptal edildi. Hukuki süreçlerin devamına ve iptal kararlarına rağmen, TOKİ’nin fiili olarak Kanal İstanbul güzergahında bulunan Arnavutköy Sazlıbosna’da etaplar halinde inşa edileceği duyurulan ihaleler yapılıyor. Konutlar, gerekli imar düzenlemeleri yapılmadığı için ada ve parseli belli olmayan tapuda hâlâ ‘tarla’ olarak gözüken arazilere inşa edilecek ve bu ihaleler ile yalnızca konut değil; okul, cami, dükkan inşası da öngörülüyor.
Bu bağlamda;
- Hukuki süreç içerisinde Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin iptaller olmasına, aynı zamanda devam eden davalara rağmen, Bakanlığınız ve TOKİ bünyesinde açılan ihaleler neden gerçekleştirilmektedir?
- Proje güzergahında yer alan parsellerde toplamda kaç ihale açılmıştır? İhalelerdeki toplam konut, dükkan, okul, cami sayısı kaçtır? Deprem için toplanma alanı ayrılmış mıdır?
- Gerçekleştirilen ihalelerden kaçının değerlendirme aşaması tamamlanmış, kaçının sonuçları açıklanmıştır?
- Yapılan ihaleler ile Tapu İdaresinde tarla olarak görünen parsellerde hukuki süreç göz önünde bulundurulduğunda, yeni bir çalışma mı yapılması planlanmaktadır?
- 2024 Yerel Seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylığınız sırasında Kanal İstanbul Projesine ilişkin görüşleriniz sorulduğunda, “İstanbul’un gündeminde olmayan hiçbir iş bizim de gündemimizde olmayacak” ifadelerini kullanmıştınız. TOKİ’nin ilgili proje güzergahında açtığı binlerce konut ihalesi göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu Kanal İstanbul Projesi yeniden gündeminizde midir?
Sosyal Medya Hesaplarımız