Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. TBMM
  4. »
  5. Soru Önergeleri
  6. »
  7. İBB Operasyonunda Jandarma Görevlendirilmesi Hakkında Soru Önergesi
bu içeriği paylaşın;

İBB Operasyonunda Jandarma Görevlendirilmesi Hakkında Soru Önergesi

T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya İBB operasyonunda jandarma görevlendirilmesi ile ilgili soru önergemizde "Bu operasyonlarda görev alan jandarma personeli hangi özel eğitim, yetkilendirme veya talimatla görevlendirilmiştir?" sorusunu sorduk!
Yazı Boyutu:
12px
32px

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, T.C. İçişleri Bakanı ‘nın yanıtlaması istemiyle, İstanbul ‘ne yönelik son operasyonda emniyet birimleri yerine jandarma kolluk birimlerinin görevlendirilmesi ile ilgili verdiği soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Cumhuriyet Partisi Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya verdiği İstanbul Belediyesi’ne yönelik son operasyonda emniyet birimleri yerine jandarma kolluk birimlerinin görevlendirilmesi ile ilgili soru önergesiyle şuna dikkat çekti; “Söz konusu operasyonda emniyet birimleri yerine jandarma birimlerinin aktif olarak görevlendirilmesi, kamuoyunda ve güvenlik bürokrasisi içinde çeşitli soru işaretlerine neden olmuştur.”

‘nun hesabına erişimin engellenmesine neden olan içerik tam olarak nedir? Bu içerikte yer alan ifadeler hangi somut gerekçeyle ‘suç işlemeye alenen tahrik’ kapsamında değerlendirilmiştir? ” sorusunu T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soran Doç. Dr. Gökhan Günaydın, şunları dile getirdi;

Özellikle merkezlerinde yürütülen adli operasyonlarda jandarmanın değil polisin görev yapması teamülüne rağmen, İstanbul gibi metropol bir şehirde jandarmanın devreye sokulması; emniyet teşkilatına duyulan güvenin zedelenip zedelenmediği, siyasi saiklerle bir güvenlik mimarisi değişikliğine mi gidildiği ya da yargı kararlarının siyasi amaçlarla mı uygulandığı sorularını gündeme getirmiştir.

→ İBB Operasyonunda Jandarma Görevlendirilmesi İle İlgili Soru Önergemiz (21.05.2025)

İBB Operasyonunda Jandarma Görevlendirilmesi Hakkında Soru Önergesi İBB Operasyonunda Jandarma Görevlendirilmesi Hakkında Soru Önergesi
Doç. Dr. Gökhan Günaydın’ın, T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın
yanıtlaması istemiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik son operasyonda emniyet birimleri yerine jandarma kolluk birimlerinin görevlendirilmesi ile ilgili soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederim.
Saygılarımla.

Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN
İstanbul MilletvekiliCHP Grup Başkanvekili

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında üçüncü dalga operasyon başlatılmış; aralarında İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin’in de bulunduğu 22 kişi hakkında gözaltı ı verilmiştir. Söz konusu operasyonda emniyet birimleri yerine jandarma birimlerinin aktif olarak görevlendirilmesi, kamuoyunda ve güvenlik bürokrasisi içinde çeşitli soru işaretlerine neden olmuştur.

Özellikle kent merkezlerinde yürütülen adli operasyonlarda jandarmanın değil polisin görev yapması teamülüne rağmen, İstanbul gibi metropol bir şehirde jandarmanın devreye sokulması; emniyet teşkilatına duyulan güvenin zedelenip zedelenmediği, siyasi saiklerle bir güvenlik mimarisi değişikliğine mi gidildiği ya da yargı kararlarının siyasi amaçlarla mı uygulandığı sorularını gündeme getirmiştir.

Bu bağlamda aşağıdaki soruların yanıtlanması kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından zaruridir:

  1. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik son operasyonda emniyet birimleri yerine neden jandarma kolluk birimleri görevlendirilmiştir? Normal şartlarda şehir merkezinde operasyonel görev emniyet birimlerine aitken, jandarmaya görev verilmesinin yasal ve idari gerekçesi nedir?
  2. Bu görevlendirme İçişleri Bakanlığı tarafından mı yapılmıştır, yoksa ilgili cumhuriyet savcılığı tarafından mı talep edilmiştir? Söz konusu operasyonlarda İçişleri Bakanlığı’nın idari olarak herhangi bir yönlendirme ya da koordinasyon faaliyeti olmuş mudur?
  3. Emniyet teşkilatının dışlanarak jandarmanın öne çıkarılması, teşkilatlar arası güven bunalımına ya da yetki çatışmasına neden olmuş mudur?
  4. Önleyici kolluk ile adli kolluk ayrımı gözetilmeden yürütülen bu tür operasyonlar demokratik ilkeleri açısından bir sorun teşkil etmiyor mu?
  5. Bu operasyonlarda görev alan jandarma personeli hangi özel eğitim, yetkilendirme veya talimatla görevlendirilmiştir?
  6. Jandarmanın kent merkezli operasyonlara yöneltilmesi, yeni bir güvenlik yapılanmasının ya da siyasi bir stratejik tercihin parçası mıdır?
  7. 2018 sonrasında jandarmanın görev alanı dışındaki şehir merkezlerinde yürüttüğü operasyon sayısı yıllara göre kaçtır? Bu operasyonlar nerelerde yapılmıştır? 2018’den bugüne kadar jandarma kaç defa savcılıklar tarafından görevlendirilmiştir? Bu değişim, stratejik bir dönüşümün parçası mıdır?
  8. İBB’ye yönelik operasyonların sayısı ve içeriği dikkate alındığında, bu durumun bir “siyasi müdahale” olarak algılanmasını engellemek için Bakanlığınız ne gibi tedbirler almayı planlamaktadır?

Haber Galeri:

Bu İçerik 39 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın