Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. TBMM
  4. »
  5. Araştırma Önergeleri
  6. »
  7. Kadın-Erkek Eşitliği Hakkında Araştırma Önergesi
bu içeriği paylaşın;

Kadın-Erkek Eşitliği Hakkında Araştırma Önergesi

18.03.2024 Tarihli Araştırma Önergemiz
Yazı Boyutu:
14px
24px

Toplumsal, siyasal ve yaşamın her alanında kadınların karşı karşıya kaldığı kadın – erkek eşitsizliği sorunlarının yanı sıra kadına yönelik artan şiddet ve hak ihlallerinin nedenlerinin ve çözüm önerilerinin çok boyutlu, bütünsel bir yaklaşımla ele alınarak, temel stratejilerin ve politikaların hazırlanabilmesi ve yasal/kurumsal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla ‘nın 98’inci İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince, Araştırması açılması için Büyük Meclisi Başkanlığı’na sunduğumuz araştırma önergesini bilgilerinize sunarım.

→ Araştırma Önergemiz (18.03.2024)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Cumhuriyet dönemine damga vuran bir dizi çağdaşlaşma ve gelişim hareketinin en büyük adımı kadınların ekonomik, sosyal ve hayata erkekle eşit şekilde katılmasıyla ilgili devrim ve reformlarla sağlanmıştı. Ancak son yirmi yılda Cumhuriyetin kazanımlarında, kadının sosyal statüsünde ve topluma katılımında sistemli ve bilinçli bir geriye gidiş yaşanıyor.

Kadınların ekonomik yaşama katılım fırsatlarından eğitim kazanımlarına, ve hayatta kalma beklentisinden siyasette güç kazanma beklentilerine kadar her alanda cinsiyet eşitsizliğinde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline geldik. Türkiye’de kadın işsizliği, AB ve OECD üye ülkelerinin 2 katından fazla. 2022’de kadınların en fazla şiddete maruz kaldığı OECD ülkesi olduğumuz uluslararası raporlara yansıdı. Kadın cinayetlerinde sanıklara tahrik indirimi uygulamak mahkemelerde neredeyse bir ritüel haline geldi. Yargı korkunç kararlara imza atıyor. Küçük yaşta kız çocuklarının tecavüz davalarında “rızası vardı” kararları alınıyor. Bireysel silahlanmanın artışının yanı sıra ayrımcılığı ve şiddeti meşrulaştıran iktidarın söylem ve politikaları bağlamında kadınlara yönelik saldırılar ve hak ihlalleri en yüksek noktalarından birine ulaştı. Laiklik karşıtı gerici söylemler artarken kadınların eşit yurttaşlık haklarına olan saldırılar günden güne artmaya devam ediyor.

Bu bağlamda, toplumsal, siyasal ve ekonomik yaşamın her alanında kadınların karşı karşıya kaldığı cinsiyet eşitsizliği sorunlarının yanı sıra kadına yönelik artan şiddet ve hak ihlallerinin nedenlerinin ve çözüm önerilerinin çok boyutlu, bütünsel bir yaklaşımla ele alınarak, temel stratejilerin ve politikaların hazırlanabilmesi ve yasal/kurumsal düzenlemelerin yapılabilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve İç Tüzüğünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını talep ve teklif ederim.

Saygılarımla.

Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN

Kadın-Erkek Eşitliğinde Sistemli Bir Geriye Gidiş Yaşanıyor!

Bu İçerik 103 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın

Faydalı Linkler

Abonelik

© 2024, Gökhan Günaydın. Tüm Hakları Saklıdır.