Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. TBMM
  4. »
  5. Meclis Gündemi
  6. »
  7. Gökhan Günaydın: Emperyalizmin Maşası Haline Geldiniz!
bu içeriği paylaşın;

Gökhan Günaydın: Emperyalizmin Maşası Haline Geldiniz!

CHP Grubu adına bütçenin tümü üzerine konuşma
Yazı Boyutu:
14px
24px

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın CHP Grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda bütçenin tümü üzerine yaptığı konuşması:

Cumhuriyet Halk Partisinin Sayın Genel Başkanı, Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; konuşmamın başında sizleri ve televizyonları başında bizleri izleyen sevgili yurttaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.

Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde hayatlarını kaybeden, şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve Türk milletine başsağlığı diliyorum. Terörü lanetliyoruz, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne, barış içerisinde yaşamasına olan inancımızı ve kararlılığımızı da ifade ediyoruz ve elbette bunun yanında, Kurtuluş Savaşı kahramanı, Lozan’ın mimarı, Türkiye’yi İkinci Dünya Savaşı’na sokmayan büyük siyasetçi, 2’nci Genel Başkanımız ve 2’nci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’yü de saygıyla ve rahmetle anıyorum.

Evet, 2024 yılı bütçesini ve 2022 yılı kesin hesabını konuşacağız. Sevgili arkadaşlar, bütçe konuşmam kapsamında, yaptığım konuşma sırası içerisinde kullandığım tüm veriler kamunun verileri olacaktır, kamunun verisinden ayrılacaksam nedenini ve kaynağını göstereceğim. Dolayısıyla bu konuşma, bilimsel ölçütler içerisinde ve denetlemeye açık bir konuşma olacaktır.

Evet, 2023 yılının Aralık ayının son haftası içerisinde AKP’nin 22’nci bütçesini konuşuyoruz. Atatürk bu ülkeyi on beş yıl süreyle yönetti; o hâlde, başlangıçta belirtelim ki bu yirmi iki yıl yapamadığınız şeyler için mazeret üretemeyeceğiniz, bir muhalefet partisi gibi konuşamayacaksınız, gelecek zaman cümleleri kuramayacağınız büyük bir süreyi ifade ediyor. Başka bir deyişle, biz biliyoruz ki, bugüne kadar ne yaptıysanız bundan sonra da aynısını yapacaksınız. Bu bağlamda, AKP dönemine ilişkin sağlıklı bir muhasebe yapma olanağımız ve sorumluluğumuz var. Bütçe görüşmelerinin başladığı 11 Aralık 2023 gününden bu yana sevgili Cevdet Yılmaz’ı saatler boyunca uzun uzun dinledik. Şimdi, söylenilenleri açık ve analitik bir şekilde karşılama, gerçekleri ortaya koyma zamanı; başlayalım.

“KİŞİ BAŞINA GELİRDE SİZ EN AZINDAN ON BEŞ YILDIR YERİNİZDE SAYIYORSUNUZ”

Evet, sık sık büyüme rakamlarından bahsediyorsunuz, ekonomik analize fırsat vermeyen bir yalnızlık içinde anlatıp duruyorsunuz. Size göre artan jeopolitik risklere, dünyada gelişen iktisadi krizlere, darbe girişiminin hâlâ süren etkilerine rağmen AKP bir büyüme efsanesi yaratmış. Bakalım, veriler bunu teyit ediyor mu? Türkiye Zincirlenmiş Hacim Endeksine göre, 1923-2023 döneminde yüzde 5,4 büyümüş ortalama, dönemsel bazda en yüksek büyüme oranı 1923-1929 arasında ve yüzde 7,3 olarak gerçekleşmiş. Daha sonra, düşünelim, 1929’daki Büyük Ekonomik Buhran, İkinci Dünya Savaşı, petrol krizi, koalisyonlar, î darbeler, kapitalizmin birikim krizleri, bütün bunların hepsini toplayın boyunca yüzde 5’in üzerinde bir büyüme temposu ortaya koyabilen bir ekonomiden söz ediyoruz. Peki, siz ne yapmışsınız? 2003-2008 döneminde yüzde 6,21 büyümüşsünüz, 2009-2023 dönemi büyümeniz Cumhuriyet Dönemi toplam büyümesinin gerisinde yüzde 5,15. Demek ki ortada Türkiye’nin tarihsel büyüme oranını yakalayabilen bir büyüme temponuz yok, övünülebilecek bir şey yok. Peki, ilave edelim, acaba bu büyüme bir kalkınma çağırabiliyor mu? Büyümenin kalkınmaya dönüşüp dönüşemediğini iki rakamdan bakarız. Bir, acaba kişi başına geliri nasıl çerçevelenmiş? Yetmez, bölüşüm ilişkilerine odaklanmanız lazım. O hâlde Gini katsayısına bakmamız lazım. Türkiye’nin 2008 yılı kişi başına gayrisafi yurt içi hasılası 11.018 dolar, 2022 için bu rakam 10.659 dolar olarak gerçekleşmiş, 2023’te de 12.415 dolar olacak. Demek ki kişi başına gelirde siz en azından on beş yıldır yerinizde sayıyorsunuz.

“TÜRKİYE’Yİ SEFALET ENDEKSİ’NDE DÜNYADA İLK 10’A SOKTUNUZ”

Peki, bölüşüme baktığımızda ne görüyoruz? Bunun için biraz daha derin bir analize ihtiyaç var. TÜİK’in gelir dağılımı istatistiklerine göre değerli arkadaşlar, en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik kesimin toplam gelirden aldığı pay, önceki yıla göre de 1,3 puan artarak yüzde 48’e çıkmış, buna karşılık, en düşük yüzde 20 ancak yüzde 6 alabilmiş. Başka bir deyişle, iktidarınız ve yandaşlarınız hızla zenginleşirken, bal tutan parmağını yalarken vatandaş avucunu yalamaya devam etmiş. Diyoruz ya, hep söylüyorsunuz, yaparsa AKP yapar!

Peki, yoksulluğun ve işsizliğin birlikte ölçüldüğü, 157 ülkenin yer aldığı Sefalet Endeksi’nde yeriniz ne? Türkiye’yi Sefalet Endeksi’nde dünyada ilk 10’a soktunuz, önünüzde Zimbabve, Suriye, Sudan, Yemen gibi ülkeler var. Burada Grup Başkan Vekilleriniz var, yöneticileriniz var, harika bir şey buldular “Dış güçler kardeşim bunlar.” Bakın, Sefalet Endeksi’nin nasıl hesaplandığı, sitelerine girerseniz bilimsel olarak orada yazıyor. Danışmanlarınız var, elinizin altında bir bürokrasi var, hesap edin, deyin ki: “Bunlar yalan söylüyorlar ya, Türkiye asla o noktada değil.” Niye buna kalkışamıyorsunuz biliyor musunuz? Çünkü gerçeğin ne olduğunu siz de biliyorsunuz. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacaktınız, en sefil 10 ülkesinden biri yaptınız; yaparsa AKP yapar, bu utanç da sizin.

Evet, bütçeden yapılan faiz ödemeleri… Değerli arkadaşlar, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Sayın Fatih burada bir konuşma yaptı ve tıpkı babası rahmetli Erbakan gibi faize ayrılan miktarları eleştirdi, bunun bakanlık bütçeleriyle oranlarını da ortaya koydu ama anlayamadığımız bir şekilde, bu konuşmayı yaptıktan sonra bütçeye olumlu oy vereceğini söyledi. Bakın, ben biraz açayım size: Yirmi bir yıllık iktidarınız var ya, “22’nci bütçemiz.” diye övünüyorsunuz, burada iç ve dış faiz lobilerine yirmi bir yılda 2 trilyon 189 milyar TL para ödediniz. Bu, 2017’ye kadar her yıl ortalama “50 milyar TL” diye gidiyordu. Sonra ne oldu, biliyor musunuz? Sonra canavarlaştı bu rakamlar; 2018’de 74 milyar TL, 2019’da bir yılda 100 milyar TL, 2020’de 134 milyar TL, 2021’de 181 milyar TL, 2022’de 311 milyar TL. Bu sene ne kadarı, bu senenin bütçesinin ne kadarı faize gidiyor, biliyor musunuz arkadaşlar? Tam 632 milyar TL’yi faize veriyorsunuz.

Gelin, bir de bunu dolar cinsinden ifade edelim: Son yirmi bir yılda faiz lobilerine 559 milyar dolar ödediniz. Bu, sizden evvelki hükûmetlerin toplam ödediği faizin 2 katı. Bu ne demek, biliyor musunuz? İktidarınızda her yıl 27 milyar dolar, her ay 2,2 milyar dolar, her gün 73 milyon dolar, her saat 3 milyon dolardan fazla faizi milletin kesesinden aldınız, iç ve dış faiz lobilerinin kesesine attınız. Dedik ya, 2023 yılında ödenen faiz 623 milyar TL. Bakın, bakanlık bütçelerinden size örnek vereyim. Bakanlığı, 86 milyonun sağlığını temin ediyor değil mi? Bunun yarısını tutamıyor; 311 milyar TL. Millî Savunma Bakanlığı, Türkiye’yi koruyor, faiz ödemelerinin üçte 1’i kadar ancak bütçe alabiliyor; 213 milyar TL. Çökerttiğiniz tarıma verdiğiniz bütçe 152 milyar TL. Yani Sağlık, Millî Savunma ve Tarım bütçelerinin toplamını toplayın, ancak faiz bütçesi ediyor. Görülüyor ki faiz-nas söylemleri arasında Türkiye’yi iç ve dış borç faiz lobilerine çalışan bir ülke hâline getirmişsiniz. Türkiye’yi bu uçuruma sürükleyen zihniyetin herhangi bir mazereti olamaz. Ben şimdi buradan Sayın Fatih Erbakan’a sesleneyim: Faizi eleştirmenizi olumlu buluyoruz, sizinle buraya kadar paraleliz ancak bu kadar eleştiriden sonra bu bütçeye “Evet.” diyeceğim derseniz size rahmetli babanızın hem faiz konusunda hem de AKP konusunda söylediklerini hatırlatmak isterim; bunu da söyleyeyim.

Bir de yatırımdan bahsediyorsunuz -ben bu yatırımların yapılmadığını düşünüyorum da birazdan söyleyeceğim bunu- yirmi bir yılda ne kadar yatırım yapmışsınız? İfade ettiğiniz rakam 540 milyar dolar. Faize ne kadar para ödemiştiniz? 559 milyar dolar. Demek ki siz yirmi bir yılda yatırımdan çok daha yüksek parayı faize vermişsiniz.

“YİRMİ İKİ YILDA KİTABINA UYDURMA KONUSUNDA DA EPEY MESAFE KAYDETTİNİZ”

Peki, bir de bütçe gelirlerine bakalım. Arkadaşlar, siz yirmi bir yılda toplam 13,5 trilyon TL vergi topladınız. Bunu ortalama dolar kuru üzerinden hesapladığınızda, dolar cinsinden ifadesi 3 trilyon dolardır. Bunun üzerine 64 milyar dolar özelleştirmeyi, 500 milyar dolar da kullandığınız borcu eklediğinizde ne görüyorsunuz? 3,5 trilyon dolar gelir kullanmış AKP. Peki, bunun ne kadarını yatırıma çevirdiniz, bir daha söyleyelim: 540 milyar doları yani gelirinin yalnızca yedide 1’ini yatırıma çevirebilen bir AKP’den bahsediyoruz. Dikkat edin “Bu kaynağın tamamı yatırıma dönüştü.” demiyorum çünkü Kamu İhale Kanunu’nu kaç kere değiştirdiğinizi siz de biliyorsunuz, biz de biliyoruz. Bu kamu ihalelerinden elde ettiğiniz rantla siyaseti nasıl finanse ettiğinizi, medyayı nasıl dizayn ettiğinizi artık sağır sultanlar duydu. Elbette yirmi iki yılda kitabına uydurma konusunda da epey mesafe kaydettiniz. Bakın, ben size bir kitabına uydurma öyküsü anlatayım: Şurada, Sıhhiye’de, birkaç kilometre ötede Ankara Adalet Sarayı var, yesyeni bir bina, sapasağlam bir bina. Adalet Bakanlığının toplam bütçesi de 88 milyar TL. Siz o binayı arkasındaki uygun alana genişletmeyi planlamak yerine yıkmak ve yeniden yapmayı hedefliyorsunuz çünkü yıktığınızın yerine rant üreteceksiniz, yeniden yaparken de başka bir rant üreteceksiniz. Açık ihale mi yaptınız burayı? Yok, açık ihale yapmadınız. Ne yaptınız? Pazarlık usulü. 3 tane firma kıyasıya çarpışmış, kıyasıya rekabet etmiş. Kimmiş bunlar? Biri Kalyon, biri , öbürü de Rönesans. Tanıdık geldi mi arkadaşlar? Bu üç firma aralarında kıyasıya çarpışmış ve Rönesans 24 milyar liraya burayı almış. Yani bir tek adalet binası Adalet Bakanlığı bütçesinin yüzde 27sin’i yutmuş. Ben şimdi soruyorum: Bu 3 firmadan başka buranın ihalesine girecek ve o binayı yapabilecek firma yok mu Türkiye’de? Acaba bunu pazarlık usulüyle değil de açık ihaleyle yapsaydınız kamunun ne kadar kaynağını esirgemiş olurdunuz? Yapmazsa AKP yapmaz, her zaman “Yaparsa AKP yapar.” demiyoruz. Bazen “Yapmazsa da yalnızca AKP yapmaz.” diyoruz çünkü siz bu kaynakları siyasetin finansmanına kullanıyorsunuz.

Gelelim dış ticaret açığına. Çok büyük ihracat kahramanlıkları efsaneleri dinledik; deşifre etmeye devam edelim. Arkadaşlar, madde madde söyleyeceğim, çok açık: Yirmi bir yılda dış ticaret fazlası verdiğiniz tek bir yıl yoktur. Yirmi bir yılda verdiğiniz dış ticaret açığının toplamı 1,3 trilyon dolardır. İhracatın ithalatı karşılama oranı döneminizin başında yüzde 68’ken bugün yüzde 70’tir. Peki siz bunu nasıl bir ortamda sağladınız biliyor musunuz? Türk lirasının değer kaybında dünya rekoru kırdığı bir dönemde yaptınız, sadece Arjantin pesosuyla yarışabiliyor bu memleket; onun dışındaki bütün para birimlerini çoktan geride bırakmış. Savaş içerisinde olan Rusya’nın para birimine karşı Türk lirası yüzde 55, Ukrayna’nın para birimine karşı yüzde 4 değer kaybetmiş. Peki devalüasyon ne yapar? İhracatınızı ucuzlatır ve rekabet gücünüzü artırır, ithalatınızı pahalılaştırır. İşte, siz böylesine büyük bir devalüasyon ortamında yani üç yılda, doları 8 liradan 30 liraya çıkarabildiğiniz bir dönemde dış ticaret açığını yılda 100 milyar dolara çıkarabilmiş bir Hükûmetsiniz. Ne kadar övünseniz azdır, bunu da ancak yaparsa AKP yapar. Peki özelliği ne üretiminizin? Çünkü ihracatınız ithalatı çağırmak zorunda. Türkiye’nin ara malı ve yatırım malı sektörlerini mahvettiğiniz için her birim üretim ve ihracat için mutlaka ithalat yapma zorunluluğunuz var. Dolayısıyla bu yöntemle, üstelik de yüksek teknolojiyle ulaşmamış bir üretim biçimiyle dış ticaret açığını kapatabilmeniz mümkün değil. Peki, bu üretim ya da ihracat acaba istihdam çağırıyor mu? Arkadaşlar, Türkiye’nin geniş tanımlı işsizlik oranlarına göre memleketin işsizliği yüzde 21’i bulmuş, işsiz vatandaşlarımızın sayısı 8 milyon 143 bin.

“ENFLASYONU YÜZDE 5’E İNDİRECEKTİNİZ, ŞİMDİ ENFLASYON YÜZDE 65”

Şimdi arkadaşlarımız söylediler, kısaca özetleyelim: İlk 10 ekonomi arasına girecektiniz 2023’te, ilk 20’de zor tutunuyorsunuz; 2 trilyon dolar gayrisafi yurt içi hasıla hedeflemiştiniz, yarısını bulamadınız; kişi başına 25 bin dolar gelir vadediyordunuz, yarısı gene gerçekleşmedi; 500 milyar dolar ihracatın -bir kere daha söyleyelim- yarısı olmadı; işsizliği yüzde 5’e indirecektiniz, dar tanımlı yüzde 10, geniş tanımlı yüzde 20; demek ki hepsinde 2 katı bir bozulma var enflasyon hariç. Enflasyonu yüzde 5’e indirecektiniz, şimdi enflasyon yüzde 65. Valla bir tane gerçekleşme var, onu da bütçe görüşmeleri sırasında İzmir Milletvekilimiz Sevda arkadaşımız söyledi, bu tabloda tek gerçekleşme var: Memleket 2023’e girdi ama böyle girdi işte.

Peki, uluslararası ortam size nasıl bakıyor? Standard&Poor’s, Fitch, Moody’s, size diyorlar ki bunlar: “Yatırım yapılabilir düzeyin 5 ya da 6 kademe altındasınız, ekonomik durumunuz çok spekülatif ve yatırım yapılamaz.” Dış güçler değil mi arkadaşlar? Son derece güzel, “Dış güçler.” deyin, geçin yani bundan evvel size söylediğim ekonomik karnenizle konunun hiç alakası yok. Eskiden sizi başarılı bulan Standard&Poor’s şimdi diyor ki: “Çok spekülatif, yatırım yapılabilir düzeyin 6 kademe altında.” Bunun gerçeklerini araştırmak ve “Nasıl düzeltebiliriz?” demek yerine, “ş”yi de “j” yaparak “dıj güçler” deyin ve kurtulun. Ama memleket kurtulamıyor, sorun işte burada. Durum ciddidir, sorumlulukla değerlendirmemiz lazım.

Arkadaşlar, aslında her şey gözümüzün önünde oldu; her türlü ikaza kulak tıkayan, uzmanlığı dışlayan, benzerleri açık ya da gizli biçimde demokrasi dışı usullerle yönetilen eski sovyetik ülkelerde görülebilecek inat tutumlarıyla inşa ettiniz burayı ve memleketi uçurumun eşiğine getirdiniz.

Son dört yıl içerisinde 4 Merkez Bankası Başkanı, 3 de Maliye Bakanı değiştirdiniz. Bahse girerim adlarını bile hatırlamıyorsunuzdur. Ben hatırlatayım: Mesela Murat Çetinkaya, Murat Uysal; hatırlıyor musunuz bunları? Merkez Bankası Başkanlarınızdı, bir gece görevden alındılar, “Sözümü dinlemedi.” dedi Erdoğan. Naci Ağbal, sonra bir de Hafize Gaye Erkan var, hani İstanbul’da kiralık ev bulamadığı için annesinin evine yerleşen ama birkaç yıl evvel de Bodrum’da 1,3 milyon avroya denize sıfır yazlık aldığı anlaşılan Hafize Gaye Erkan.

“KUR KORUMALI MEVDUATA 600 MİLYAR TL GÖMDÜNÜZ”

Maliye Bakanlarınız… Bir damat vardı, hatırlıyor musunuz? O damat nerede? Çoktandır görünmüyor, nerede o damat? Ne diyordu? Kuru baskılamak için arkadan 128 milyar doları sattı, yandaşlarını zengin etti, kuru tutamayınca “Dolardan size ne, maaşınızı dolarla mı alıyorsunuz?” dedi. Yarattığı felaketin ardında da “At izi it izine karıştı.” diyerek istifa mı etti, yoksa affını mı istedi çok belli olmadı; 10 Kasım 2020’den beri yok. O yok, o keyfine bakıyordur bir yerlerde ama yarattığı tablo her gün vatandaşın mutfağını, cebini yakmaya devam ediyor. Arkasından kimler geldi? Lütfi Elvan geldi. Onu da bir grup toplantısında faizin nasıl kötü bir şey olduğu ve nasıl indirilmesi gerektiği konusunda Erdoğan’ın iktisat bilimine aykırı konuşmalarını alkışlamadığı için görevden aldınız ve yerine, arkasından geldi. Şimdi, Mehmet Şimşek şunu söyledi: “İrrasyonel politikalardan vazgeçeceğiz.” Arkadaşlar, hukukta “mefhumu muhalifi” denilen bir şey vardır yani tersinden okuma. Mehmet Şimşek size, hepinize diyor ki: “Benden evvel irrasyonel politikalar izlediniz.” Erdoğan’a söylüyor en fazla, maliye bakanlarına söylüyor; biriniz çıkıp “Yahu, sen ne diyorsun?” diyemediniz. Sebep ne, biliyor musunuz? Çünkü sükût ikrardan geliyor, bunu hepimiz biliyoruz. Nureddin Nebati nerelerde bilmiyorum, izliyor mu acaba bütçe konuşmalarını? Yaptığı uygulamalar çerçevesinde memleketi bir kur korumalı mevduat hesabı bataklığına sürükledi. Rakam vereceğim arkadaşlar, rakam; bakın, başka bir ülkede bunu söylediğimiz zaman yer yerinden oynar, kur korumalı mevduata 600 milyar TL gömdünüz, 600 milyar TL. Peki, 21 Şubat tarihinde 11 ili yıkan, 1 milyona yakın bağımsız bölümü yerle bir eden depremin konut hasarı ne kadar? Söylüyorum ve sizin verilerinizi kullanıyorum, Hazine ve Maliye Bakanlığı diyor ki: 1,6 trilyon TL. Yani Siz deprem zararının yüzde 40’ını yalnızca kur korumalı mevduatla verdiniz. Birincisi doğal afet, ikincisi AKP; arada böyle bir fark var işte. Evet, yaparsa AKP yapar diyoruz.

Ekonomide “Türkiye modeli” diye sattığınız hayal, dış ticaret açığını ve işsizliği füze gibi fırlattı, Türkiye, tarihinde ilk kez bu kadar derin bir yoksulluk gerçeğiyle karşı karşıya kaldı. Gelir dağılımı öylesini arttı ki birileri lüks konutlardan onlarca satın alırken -yoksullardan bahsetmiyoruz- orta sınıf, beyaz yakalılar artık ev kiralarını ödeyemez hâle geldiler. İnsanlar arabalarını, ikinci el arabalarını yeni arabalarla değiştiremiyor, gençler yeni araba alamıyor.

Bakın, arkadaşlar, “eski Türkiye” diye tanımladığınız bir dönem var, orada herkes için eşit olduğundan kuşku duymadığımız bazı işler vardır. Her şeyi çok güzel değildi ama eşitlik konusunda kuşku duymadığımız işler vardı. İzninizle, anlaşılır olabilmesi bakımından, kendi yaşamından bazı örneklerle burayı açacağım: ÖSYM sınavına girdik, hepiniz girmişsinizdir, arkadaşlar, memlekette ÖSYM’nin sınavının adil olması, eşit olması -fırsat eşitliğini bir tarafa bırakırsak- konusunda bir tereddüt var mıydı? geçebilirdi. Ne oldu sonra? Sonra baktık ki ÖSYM’nin de, her kurumunda soruları şakır şakır çalınmış; sakın başkalarının suç atmaya çalışmayın, çalanlar, olsa olsa koalisyon ortaklarınızdır. Dolayısıyla, dönem sizin döneminizdir. Bir kere ÖSYM’yi, güvenilmez bir kurum hâline getirdiniz. Sonra… Ya, zenginlerin çocukları Türkiye’de buna rağmen üniversite kazanamıyorlar, gidiyorlar yurt dışına, içinizde bazı milletvekillerinizin de yurt dışında üniversiteleri var, o üniversitelerde bir yıl okuyorlar, sonra bu tarafa tak diye, yatay geçişle gelip garibanın çocuğunun önüne geçip üniversiteyi bitiriveriyorlar. İşte, bu kurduğunuz düzendir, dönemdir.

“ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİ, CHP VE CHP’LİLERİ KİMSE SORGULAMAYA KALKMASIN, HADDİNE DEĞİLDİR”

Peki, “Ben kendi hayatımdan örnek vereceğim.” dedim ya, ben bir memur babanın 3 çocuğundan biriyim, girdik, hakkımızla üniversite sınavını kazandık, 3’ümüz aynı anda memur bir babanın maaşıyla üniversite okuduk. Memlekette yurtlar vardı, sizin gibi yurt yetiştirmeme sorunu yoktu, hepimiz yurtta kaldık. Memleket burs alıyordu, bursumuzu aldık, hepimiz burslarla beraber üniversitemizi bitirdik. Geldim dört ay Etimesgut’ta asteğmenlik eğitimi aldım, sonra kura çektim, Şanlıurfa’ya gittim, bir yıl da Urfa’da askerlik yaptım. O sınırda koruyamayacağımız ne kadar yer varsa, bugün lafı edilen ne kadar yer varsa oraların tamamında on altı ay askerlik yaptım yani siz ve mahdumlarınız gibi bedelli askerlikler yapmadık, Instagram fotoğrafları çektirmedik, on altı ay bu memleketi koruduk. Atatürk milliyetçiliğini, Cumhuriyet Halk Partisini ve Cumhuriyet Halk Partililerini kimse sorgulamaya kalkmasın. Haddine değildir.

Geldik askerlikten, dediler ki: “Toprak Mahsul Ofisi sınav açmış.” Gittik, sınava girdik, kazandık. Vallahi kazandığımıza göre demek ki yoktu arkadaşlar. Çalıştık, çalışmaya başladık. Bir yıl içerisinde on yaşında bir araba aldım -bunu yapabiliyorduk -dört beş yıl içerisinde de krediyle bir ev alabildim. Ben gariban bir memur babanın çocuğuyum ve bir mühendis, genç bir mühendis maaşıyla bunları yapabildim. Şimdi soruyorum: Bunları bu çocuklar yapabiliyor mu şu anda. Atanabilen var mı, iş bulabilen var mı; iş bulabiliyorsa, bir yıl içinde araba alabilen, beş yıl içerisinde ev alabilen var mı? Türkiye’yi bu hâle getirdiniz. Türkiye’yi öyle bir finans, kapital merkezi hâline getirdiniz ki, insanlar, artık, en temel ihtiyaçlarının lüks olduğu bir yoksulluk içerisinde yaşamak zorunda kalıyorlar.

Ha, şimdi kendi çocuklarınızı düşünüyorsunuzdur ve “hiç de öyle değil” diye bakıyorsunuzdur. Arkadaşlar, milletin çocuğu bizimkiler, sizinkiler gibi zeki değil ki! Sizinkiler bitirir bitirmez okulu şirket kuruyorlar, gemi satın alıyorlar, zengin oluyorlar ama bizimkiler öyle değil, bizimkiler hayatları boyunca çalışıyorlar. Arada böyle bir fark var, işte, belki, eski olanla yeni olanın da farkı böyle bir şeydir.

Siz bir şey yapmıyor musunuz? Yapıyorsunuz canım. Gençliğini ve geleceğini çaldığınız çocuklara -geçen ay içerisinde kanun çıkarttınız- 150 bin TL evlilik yardımı yapıyorsunuz. 150 bin TL’yle çocuk ev kiralayacak, ev eşyası alacak, hayatını kuracak; öyle mi? Valla asistanıma dedim ki: “Ankara’daki şu evlendirme için kullanılan, düğünlerin yapıldığı yerlerin bir fiyatlarına bakın.” 150 bin TL’ye bir gecelik düğün yapabilme taahhüdü veren bir tane düğün organizasyonu yok. Memleketi getirdiğiniz yer işte burasıdır.

Bitirirken biraz da yerli, millîlik efsaneliğinize ve antiemperyalist olma efsanenize ilişkin bir şey söylüyorum: Efsane diyorum çünkü efsane. Bakın, Düyun-ı Umumiye’yi bilirsiniz değil mi? Osmanlı borçlarına karşılık memleketin varlıkları onlara teslim edilmişti. Bu Düyun-ı Umumiye’ye tütün inhisarı da verilmişti yani TEKEL’in bütün gelirleri, tütünün bütün gelirleri Fransız Reji İdaresine aktarılıyordu. Onlarla kolcular arasındaki savaşlarda, kolcularla köylüler arasındaki savaşlarda Anadolu’da on binlerce insan öldü. Sonra Atatürk 1925’te TEKEL’i satın aldı, 4 milyon liraya devletleştirdi. Ne oldu bu memlekette, bu TEKEL’le? Yüz binlerce üretici tütün ekti, memleketin fabrikaları, sayayım; Adana, İstanbul, İzmir, Samsun, , Bitlis, Tokat; buralarda fabrikalarımız vardı, on binlerce işçi çalışıyordu. Buralarda sigaralar üretiliyordu. Hatırlıyor musunuz, hatırlıyor musunuz; SAMSUN vardı, Maltepe vardı, Bafra vardı, TOKAT vardı, Tekel 2000 vardı, Yenice vardı, Harman vardı, Birinci vardı, İkinci vardı. Ne yaptınız? TEKEL’i British American Tobacco’ya 1,7 milyar dolara sattınız. Yani bizim TEKEL’imiz ortadan kalktı, çok uluslu şirketin İngiliz’i, Amerikalısı 1,7 milyar dolara TEKEL’i bütün fabrikalarıyla beraber satın aldı, sonra, o fabrikaların tamamı kapatıldı. Türkiye’de artık yerli tütün gerçekten son derece az bir üretime sahip olabilir, neredeyse yerli tütün üretilmiyor, fabrikalardaki işçiler işlerini kaybettiler, 1 tane markamız kalmadı. Peki, siz ne yapıyorsunuz şimdi? Marlboro, Camel, Davidoff, Dunhill, Parliament içiyorsunuz elhamdülillah. İşte, sizin yerliliğiniz de budur, işte sizin millîliğiniz de budur. Peki, TEKEL’i kaça sattınız, kaça? 1,7 milyar dolara, 2023 yılında 632 milyar TL faiz ödemişsiniz, onun yüzde 8’ine karşılık geliyor. Yani TEKEL’i 2023 yılı faiz parasının yirmi dokuz günlük değerine peşkeş çekmişsiniz. Şimdi, bizim olan TEKEL İngiliz’in Amerikalının, işte, yerliliğiniz ve millîliğiniz bu kadardır. Aynı işi şeker fabrikaları ne yapmak istiyorsunuz. Pancar çiftçisi pancar eker, onu nakliyeci fabrikaya getirir, Türkiye’nin 25 şeker fabrikasında pancar şekeri üretiriz, oradan da tüketici hem sağlıklı hem de ucuz şekere ulaşır. Siz, Cargill’in nişasta bazlı şekerine alan açmak için Türkiye’nin şeker fabrikalarını onların hazırladığı raporlarla şakır şakır satıyorsunuz, millîsiniz ve yerlisiniz öyle mi? Diyorum ya, bunlara sizden başka kimse inanmıyor, bunların hepsi efsane.

“İTHALAT OLMASA KARNIMIZI DOYURAMAYACAK NOKTADAYIZ”

Peki, tarımı ne yaptınız? Bakın, çok uzatmaya gerek yok, yılda 5-6 milyar dolar açık veriyorsunuz. Ukrayna’dan, mısır Amerika’dan, soya Arjantin’den, çeltik Vietnam’dan, pamuk Yunanistan’dan; mercimek, nohut Kanada’dan, Hindistan’dan, et ürünleri Şili’den geliyor. Bu memlekette tarımın başladığı topraklarda tarımı çökerttiniz. İthalat olmasa karnımızı doyuramayacak noktadayız.

Bir de antiemperyalist tutuma ilişkin bir şey soracağım. Anlatacak şey çok da süre az. Bakın, 1 Mart 2003’ü hatırlayalım, burada. 1 Mart 2003’te buraya son zamanlarda getirdiğiniz tezkereler gibi bir tezkere getirdiniz, 100 bin Amerikan askeri Türkiye’ye konuşlanacak ve buradan Irak’a girip Irak’ta kimyasal silah arayacaktı. 2002 seçimlerinde yalnızca CHP ve AKP Meclise girebilmişti, başka partiler yoktu. Cumhuriyet Halk Partisinin oyu o tezkereyi reddetmek için yetmiyordu. Buradan gururla söyleyeyim ki: AKP’de o dönem bakanlık yapanlardan bazıları, milletvekilliği yapanlardan bazıları bizimle beraber davrandılar ve tezkereye “hayır” oyu verdiler. Irak’ta katledilen milyon Müslümanın kanına elimiz değmedi. O tezkereye “hayır” diyen bakanlarınızı, milletvekillerinizi daha sonra milletvekili, bakan yapmadınız, siyasetten uzaklaştırdınız. İşte sizin o antiemperyalist tutumunuz böyledir. Antiemperyalizm, konjonktürel bir şey olmaz. Amerika emrettiği zaman başka türlü davranan adam, konjonktürel olarak oralarda durabilir, memleketi kandırır, başka bir işe yaramaz.

“10 MİLYON MÜLTECİNİN PARA KARŞILIĞI BAKICILIĞINI YAPIYORSUNUZ”

Peki, buradan bir ders çıkarttınız mı? Emevi Camisi’nde cuma namazı kılacağız diye, yine emperyalizmin maşası hâline gelerek -üzülerek bunu ifade ediyorum, keşke bu cümleleri kullanmasaydım- Suriye’ye Irak’a yapılan bütün operasyonlara destek verdiniz. Ne kaldı elinizde, elinizde ne kaldı, 10 milyon mülteciden başka ne kaldı elinizde? Oralarda öldürülen masum insanlardan başka ne kaldı elinizde? Şimdi ne yapıyorsunuz biliyor musunuz? O 10 milyon mültecinin para karşılığı bakıcılığını yapıyorsunuz; bu memleketi gerçekten bu hâle düşürdünüz.

Şimdi, “Bu can bu bedende…”, “Bu fakir bu görevde oldukça…” diye başlayan nutuklarınız hep Türkiye’ye pahalıya patladı. 30 askerimizi şehit edenlerin kapısında beklediniz. Rahmetli Ecevit’in Clinton karşısında duruşuyla alay etmeye kalkarken, Ecevit-Erbakan ikilisinin Kıbrıs’ta yazdığı destanı görmezden geldiniz.

Afyon’da afyon tarlalarına yazılan efsaneyi unuttunuz. Sonra size Beyaz Saraydan beyzbol sopası gösterdiler, gıkınızı çıkaramadınız; sonra size zehir zemberek mektuplar yazdılar, cevap bile veremediniz.

Hasan Bitmez arkadaşımızı saygıyla ve rahmetle anıyorum. Hasan Bitmez konuşmasını Akif’ten bir dizeyle bitirmişti, ben de aynısıyla bitireyim.

“Enseden aslan kesilmek, cepheden yaltak kedi/Müslümanlık sizden evvel böyle zillet görmedi.”

Teşekkür ederim.

Bu İçerik 602 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın

Faydalı Linkler

Abonelik

© 2024, Gökhan Günaydın. Tüm Hakları Saklıdır.