CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, T.C. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle E-Nabız ile ilgili soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na verdiği E-Nabız ile ilgili soru önergesiyle 2024 yılında 85 milyon 372 bin 377 vatandaşın tüm sağlık bilgilerinin kayıtlı olduğu, Bakanlığınızın bünyesinde kurulan E-Nabız uygulamasını tasarlayan Bilbest adlı firma, daha sonra sistemi sürdüren TİGA isimli şirketin uygulamayı Katar’daki firmaya satması nedeniyle fikri mülkiyet haklarının ihlali gerekçesiyle şikayetçi olduğuna ve konunun mahkemeye taşındığına dikkat çeken CHP’li Günaydın, ‘E-Nabız uygulaması 2022 yılında TİGA isimli şirket tarafından 100 milyon dolara Katar’daki bir şirkete satılmış mıdır?’ sorusunu Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na soran Doç. Dr. Gökhan Günaydın, şunları dile getirdi;
”TİGA isimli firmanın Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci’ye yakınlığı iddia edilmiş ve Bakanlığınızca hem bu yakınlık hem de Katar’a uygulamanın satışı inkar edilmişti. Bunun dışında, Bakanlık’ın uluslararası projelerinde danışmanlık yapan Umut Elmas, sosyal medya hesaplarında TİGA aleyhinde bir mesajı paylaşması sonucunda Bakanlık’taki işine son verildi. Bakan Yardımcısı Birinci, yakınlık iddialarını doğrularcasına, Bakanlık’ın işine son verdiği danışmanlar hakkında “ihaleye fesat ve rüşvet” gerekçesiyle Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesine dava açmıştı. Ancak geçen Mayıs ayında, Sağlık Bakan Yardımcısı’nın şikayetiyle başlayan davada, danışmanlar hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme beraat kararında danışmanların E-Nabız uygulamasının Katar’a satılmasının deşifre edilmesi nedeniyle kendilerinden intikam alındığı ve bu nedenle de haklarında böyle bir dava açıldığı iddialarına beraat gerekçesinde yer vermişti. Umut Elmas beraat kararının ardından verdiği röportajda, 2022 yılı içerisinde E-Nabız projesinin AKP eski gençlik kolları MKYK üyesi ve Ar-Ge Başkanı olan Adem Ali Yılmaz’a ait TİGA isimli şirket tarafından Katar’a 100 Milyon Dolar civarında bir bedelle satıldığını öğrendiğini, kendisinin de 6 Ağustos 2022 tarihinde şirketi sorgulayan bir tweet paylaştığını aktardı. Bununla birlikte, Bakanlık bünyesinde ilgili birimde çalışan diğer danışmanların da tehdit edildiğini, alıkonulduğunu, ülke sınırları içinde herhangi bir yerde çalıştırılmamakla tehdit edildiğini öne sürdü.”
CHP’li Günaydın’ın, T.C. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu E-Nabız ile ilgili soru önergesi:
→ E-Nabız İle İlgili Soru Önergemiz (17.10.2024)
↳ Soru Önergemize Gelen Cevap (15.11.2024)
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın T.C. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu tarafından Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederim.
Saygılarımla.
Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN
İstanbul Milletvekili – CHP Grup Başkanvekili
2024 yılında 85 milyon 372 bin 377 vatandaşın tüm sağlık bilgilerinin kayıtlı olduğu, Bakanlığınızın bünyesinde kurulan E-Nabız uygulamasını tasarlayan Bilbest adlı firma, daha sonra sistemi sürdüren TİGA isimli şirketin uygulamayı Katar’daki firmaya satması nedeniyle fikri mülkiyet haklarının ihlali gerekçesiyle şikayetçi olmuş ve konu mahkemeye taşınmıştı. Üstelik tasarımcı firma bu şikayeti sırasında Bakanlığınızı da suçlamıştı. İstanbul Anadolu 1. Fikri Sınai Haklar Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında dosyaya bilirkişiler atandı. Bilirkişi raporunda, yazılımın mimarisi ve iş akışının “kopyalanarak” yeni bir yazılım üretildiği belirtildi, “intihal var” tespitinde bulunuldu. Bilbest’in, uygulamanın kullanım hakkını Bakanlığa verdiği ancak “E-Nabız eseri” üzerindeki haklarını devretmediği kaydedilen raporda, “davalı Bakanlığın yazılımlar üzerinde mali hak sahipliğinden bahsedilemez” denildi.
Dahası, dava dilekçesinde TİGA adlı firmanın uygulamanın bakım-onarım çalışmaları sırasında elde ettiği kodlama verilerini kullanarak E-Nabız’ı ticari bir ürüne dönüştürdüğü ve kendi mülkiyetindeymiş gibi yurt dışına ihraç ettiği anlatılmıştı. TİGA isimli firmanın Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci’ye yakınlığı iddia edilmiş ve Bakanlığınızca hem bu yakınlık hem de Katar’a uygulamanın satışı inkar edilmişti. Bunun dışında, Bakanlık’ın uluslararası projelerinde danışmanlık yapan Umut Elmas, sosyal medya hesaplarında TİGA aleyhinde bir mesajı paylaşması sonucunda Bakanlık’taki işine son verildi. Bakan Yardımcısı Birinci, yakınlık iddialarını doğrularcasına, Bakanlık’ın işine son verdiği danışmanlar hakkında “ihaleye fesat ve rüşvet” gerekçesiyle Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesine dava açmıştı. Ancak geçen Mayıs ayında, Sağlık Bakan Yardımcısı’nın şikayetiyle başlayan davada, danışmanlar hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme beraat kararında danışmanların E-Nabız uygulamasının Katar’a satılmasının deşifre edilmesi nedeniyle kendilerinden intikam alındığı ve bu nedenle de haklarında böyle bir dava açıldığı iddialarına beraat gerekçesinde yer vermişti. Umut Elmas beraat kararının ardından verdiği röportajda, 2022 yılı içerisinde E-Nabız projesinin AKP eski gençlik kolları MKYK üyesi ve Ar-Ge Başkanı olan Adem Ali Yılmaz’a ait TİGA isimli şirket tarafından Katar’a 100 Milyon Dolar civarında bir bedelle satıldığını öğrendiğini, kendisinin de 6 Ağustos 2022 tarihinde şirketi sorgulayan bir tweet paylaştığını aktardı. Bununla birlikte, Bakanlık bünyesinde ilgili birimde çalışan diğer danışmanların da tehdit edildiğini, alıkonulduğunu, ülke sınırları içinde herhangi bir yerde çalıştırılmamakla tehdit edildiğini öne sürdü.
85 milyonun kişisel verilerini içeren Bakanlığınız bünyesindeki bir uygulama üzerinden yaşananlar açıklığa kavuşturulmaya muhtaçtır.
Buna göre;
- E-Nabız uygulaması 2022 yılında TİGA isimli şirket tarafından 100 milyon dolara Katar’daki bir şirkete satılmış mıdır?
- E-Nabız uygulamasının sağladığı yıllık kâr ve ticari değer nedir?
- TİGA isimli şirket AKP eski gençlik kolları MKYK üyesi ve AR-GE başkanı olan Adem Ali Yılmaz’a mı aittir?
- Bakanlığınız bünyesinde çalışan uluslararası danışmanlara Katar’a satış aleyhinde paylaşımlarda bulundukları için tehditte bulunulmuş, gözdağı verilmiş, şirketlerde iş yapmaları engellenmiş midir?
Sosyal Medya Hesaplarımız