Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. TBMM
  4. »
  5. Soru Önergeleri
  6. »
  7. Huzurevleri Hakkında Soru Önergesi
bu içeriği paylaşın;

Huzurevleri Hakkında Soru Önergesi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a Sorduk!
Yazı Boyutu:
14px
24px

, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı ‘ın yanıtlaması istemiyle huzurevleri ve huzurevlerine yapılan fahiş bir zamlar ile ilgili önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Her geçen gün daha fazla yoksullaşan, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan emeklilerimizin, huzurevlerine rekor başvuru yaptığı haberlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a soran Doç. Dr. Gökhan Günaydın, şunları dile getirdi;

huzurevlerinin fiyatları cep yakarken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı huzurevlerine geçtiğimiz ay fahiş bir zam yapıldı. Gerek yeni huzurevlerinin açılmaması gerekse son zamlar “sosyal devlet” ilkesine bağlı kaldığı iddiasındaki AKP iktidarının bu alanları giderek daha fazla piyasanın acımasız eline bırakacağını işaret ediyor.”

‘li Günaydın’ın, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu Huzurevleri ile ilgili soru önergesi:

→ Soru Önergemiz (01.10.2024)

 

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması istemiyle huzurevleri ve huzurevlerine yapılan fahiş bir zamlar ile ilgili soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması istemiyle huzurevleri ve huzurevlerine yapılan fahiş bir zamlar ile ilgili soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın yanıtlaması istemiyle huzurevleri ve huzurevlerine yapılan fahiş bir zamlar ile ilgili soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu.

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederim.
Saygılarımla.

Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN
MilletvekiliCHP Grup Başkanvekili

Günümüz demografik verilerine göre ülkemiz, her ne kadar genç bir toplum görünümünde olsa da önümüzdeki on yıllar içerisinde yaşlı bir toplum yapısında olma yolunda hızla ilerlemektedir. Ortaya çıkan demografik ve sosyolojik değişimler, yaşlılık konusunun önümüzdeki yıllarda daha karmaşık sorunlar olarak karşımıza çıkacağını ortaya koymaktadır. TÜİK’in derlediği veriler 2023 yılında ‘de çocuk nüfusun oranının gerilediğini; 65 yaş ve üzeri yaştaki nüfus oranında da yükseliş olduğunu gösteriyor. 2021’de Türkiye nüfusunun yüzde 9,7’sini yaşlı nüfus oluşururken bu oran 2023’te yüzde 10,2’ye ulaşmıştır. 

Ülkemiz yaşlı nüfusu son beş yılda yüzde 21,4 artarak 2023 yılında 8 milyon 722 bin 806 kişiye ulaşmış olsa da yeterli sayıda huzuevi yok. Devlet huzurevlerinde yaşlı nüfusun yalnızca yüzde 0,19’u (16 bin 624 kişi) kalabilmektedir. 2012 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı 106 huzurevinde 10 bin 961 yaşlıya bakım hizmeti verilirken 12 yıl sonra huzurevi sayısı yalnızca 168’e yükselmiş; bakım hizmeti alan yaşlı sayısı ise 14 bin 704 kişi olmuştur. Ayrıca bugün diğer bakanlıklar ve yerel yönetimlere bağlı toplam 21 huzurevinde bin 920 yaşlımız bakım hizmeti almaktadır.  

Özel huzurevlerinin fiyatları cep yakarken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı huzurevlerine geçtiğimiz ay fahiş bir zam yapıldı. Gerek yeni huzurevlerinin açılmaması gerekse son zamlar “sosyal devlet” ilkesine bağlı kaldığı iddiasındaki AKP iktidarının bu alanları giderek daha fazla piyasanın acımasız eline bırakacağını işaret ediyor. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı,  genelindeki huzurevi ve yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerine gönderdiği 29 Ağustos 2024 tarihli resmi yazıda, yaşlı bakımında artan maliyetler nedeniyle ücretlerde düzenlemeye gidildiğini bildirerek,  Eylül ayından itibaren zamlı tarifeye geçilmesini istemiş; merkezlerin aylık ücretlerine yüzde 200 ila 400 arasında zam yapılmıştır. Yapılan bu zamla AKP iktidarı, asgari ücret düzeyinde dahi maaş alamayan ve devlete ait huzurevlerinde kalan emeklileri ve ailelerini ağır bir yükün altına daha sokmuştur. Bakanlığın ı sonrasında 3 bin 551 TL olan tek kişilik oda ücreti 10 bin 652 TL’ye çıkmış; 3 bin 110 TL olan çift kişilik odanın kişi başı ücreti ise 9 bin 331 TL’ye;  eşleriyle birlikte kalanların süit oda ücreti ise 4 bin 834 TL’den 17 bin 336 TL’ye yükselmiştir. Konunun basına yansımasıyla toplumun her kesiminden yükselen tepkiler ve eleştiriler üzerine medyaya zamların geri alındığı haberleri yansımıştır. Yeniden güncellenen huzurevi fiyatlarında ise gözle görülür bir değişim yaşanmamış; alınan katkı payları bu kez de yüzde 200 ile 260 oranında artırılmış; kişi başı 3 bin 110 TL olan katılım payı yüzde 200 zam görerek 9 bin 331 TL’ye çıkartılmıştır. Ancak yeniden düzenlenen fiyat artışları kamuoyunun gündeminden hala düşmemiştir. Her huzurevinden farklı haberler gelmeye devam ettiği halde bakanlığınız konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmamıştır. Nitekim tarafımıza ulaşan bilgilere göre huzurevlerine sığınan sınırlı sayıdaki yoksul emekli vatandaşımızı yerinden edecek fahiş zamlar, ülke genelinde farklılık göstererek uygulanmaktadır.  

Buna göre;

1. Demografik göstergeler nüfusun hızla yaşlandığını gözler önüne sererken; kentleşme ve geleneksel aile yapısının giderek çözülmesiyle birlikte aile bakımı yerine evde veya kurumda yaşlı bakımı öncelikli hale geldiği halde iktidarda olduğunuz son oniki yılda bakanlığınıza bağlı huzurevi sayısının yalnızda 62 adet artışla 106’dan 168’e; 10 bin 961 kişiden 14 bin 704 kişilik kapasiteye ulaşmasını nasıl açıklıyorsunuz? 

2. Her geçen gün daha fazla yoksullaşan, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan emeklilerimizin, huzurevlerine rekor başvuru yaptığı haberleri doğru mudur? Son beş yılda (yıllar itibariyle) huzurevlerine başvuru yapan kaç kişi olmuştur? Son beş yılda başvurularda yüzde kaç artış kaydedilmiştir? Yıllar itibariyle bu başvurulardan kaçı olumlu sonuçlanmış ve bir huzurevine yerleştirilmiştir? 

3. 2024 yılı itibariyle bakanlığınıza bağlı huzurevlerine kaç başvuru yapılmış, kaç kişinin başvurusu olumlu sonuçlanmıştır? Huzurevlerinde kalmak için sıra bekleyen kaç kişi vardır? Sıra bekleyen vatandaşlarımız için nasıl bir strateji izlenmektedir? 

4. Devlet huzurevlerinde ücretsiz kalan kişi var mıdır? Kaç kişidir? Huzurevi olmayan iller hangileridir? Bakanlığınıza bağlı huzurevlerindeki normal bakım yatak arzının, özel bakım yatak arzının, aktif olarak kalınan yatak arzının ve yatak kapasitesinin 60 ve üstündeki yaştaki nüfusa göre dağılımı nasıldır? Huzurevlerinde bakım hizmetlerinden sorumlu personel dağılımı nasıldır? 

5. Huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerinin sayısı ve kapasitesinin artırılmasına yönelik bir eylem planınız var mıdır?

6. Bakanlığınız tarafından 2014 yılı itibariyle huzurevi ücretlerine hangi oranlarda zam yapılmıştır? Zamların gerekçesi nedir? Zam oranları belirlenirken emeklilerin bu yükü kaldırıp kaldıramayacağı hesaplanmış mıdır? Bu artışın ekonomik ve sosyal boyutlarına ilişkin bir çalışmanız var mıdır? Yapılan zam oranları ülke genelinde faaliyet gösteren huzurevlerinin tamamına eşit şekilde yansımış mıdır? Farklılık varsa denetlenmekte midir? 

7. Huzurevlerinde kalanlar için katılım paylarındaki artışların emekli aylıklarındaki artışlara göre belirlenmesi, son yapılan fahiş fiyat artışlarının geri çekilmesi ve devlet desteğinin artırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır? 

8. Bakanlığınıza bağlı huzurevlerine yapılan fahiş artışları dikkate alarak daha yüksek bedel istemeye başlayan özel huzurevlerinin keyfi piyasacı uygulamalarına karşı gerekli düzenlemeler yapılacak mıdır?  Bu konuda ne tür önlemler alınacaktır?

9. Huzurevi ücretlerinin belirlenmesinde şeffaflık ilkesini gözeterek, düzenli aralıklarla güncellemeleri denetlemeyi düşünüyor musunuz? 

 

 

 

Abone Olun:
➤ Youtube: @gokhangunaydin06

Resmi Site:
➤ Web: gokhangunaydin.net

Takip edin:
➤ Twitter: gunaydingokhan
➤ Facebook: gokhangunaydin06
➤ Instagram: gokhangunaydin06
➤ TikTok: @gokhangunaydin06
➤ Youtube: @gokhangunaydin06

Bu İçerik 59 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın

Faydalı Linkler

Abonelik

© 2024, Gökhan Günaydın. Tüm Hakları Saklıdır.