Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. TBMM
  4. »
  5. Meclis Gündemi
  6. »
  7. Neden 700 Bin Çiftçi İflas Etti? Bunun Hesabını Verin!
bu içeriği paylaşın;

Neden 700 Bin Çiftçi İflas Etti? Bunun Hesabını Verin!

TBMM Genel Kurulu
Yazı Boyutu:
14px
24px

Grup Başkanvekili ‘ın 7 Aralık 2023 – ‘ndaki değerlendirmeleri.

Efendim, içinde bulunduğumuz, üzerinde yaşadığımız Anadolu, dünyada tarımın ilk kez başladığı topraklar yani biz buna “neolitik devrim” diyoruz. İnsanlar avcılık ve toplayıcılık yapmaktan vazgeçerek ilk kez bu topraklarda yerleşik yaşama geçmişler, hayvanları ıslah etmişler, tohumu bulmuşlar, keşfetmişler ve tarımsal üretime başlamışlar, bu bir tesadüf değil elbette. Çünkü burası verimli toprakların, suyun güneşin ve bereketin toprakları. Biz, böyle bir gen bankası üzerinde yaşıyoruz. Bütün Avrupa’da 13 bin bitki türü var, bizim ülkemizde tek başına bu kadar bitki türü var, üstelik bunun 4 bini endemik. Yani dünyaya bu topraklardan yayılmış. Baklagillerin gen kaynağı bizde, buğdaygillerin yani ın, mercimeğin, nohutun, dünyanın en önemli bitkilerinin gen kaynağı bizde. Peki, bizim şu anda durumumuz ne biliyor musun arkadaşlar? Bakın, büyüklere masalları bir bırakalım, gerçeklerle bir tanışalım. Buğdayda, arpada, soyada, mercimekte, nohutta, ayçiçeğinde, mısırda, pamukta, hayvansal ürünlerin tamamında dışa bağımlıyız. Türkiye yılda 25 milyon ton yem üretiyor, bunun 13 milyon tonluk ham maddesi dışarıdan geliyor. Dışarından ham madde ithal edemezseniz siz bu memlekette hayvancılık yapamazsınız. Tarımsal ham madde dış ticaretinde yılda 5 milyar dolar açık veriyorsunuz. Yani 150 milyar TL ilave para ödemezseniz bu memlekette yem, yağ ve gıda sanayisinin açığını kapatamazsınız, insanlarınızı doyuramazsınız. Peki, bütün bu gerçekler ortadayken biz ne yapıyoruz? Değerli arkadaşlar, son yirmi yıl içinde -bakın, büyüklere masallardan vazgeçin, gerçekler bunlar- içerisinde çiftçi bu memlekette 3 milyon 700 bin hektar alanda tarım yapmaktan vazgeçti, 3 milyon 700 bin hektar. Siz Sudan’da ne kadar alan kiralamaya kalkıştınız? 700 bin hektar. Yani memlekette çiftçi 3 milyon 700 bin hektar alanda tarım yapmaktan vazgeçiyor, siz buna bir çare üretmek yerine Sudan’da 700 bin hektar alanda kiralama yapmaya kalkışıyorsunuz. On yıl evvel dedik ki: “Sudan Hükûmeti kendi topraklarında egemen değil, orada aşiretler var, siz o toprakları alamazsınız.” Aldınız diyelim, orada üretim yapacaksınız ve büyük navlun giderleriyle bunu Türkiye’ye getireceksiniz öyle mi? Bu akla aykırı. Sizin Yüksek İslam Enstitüsü mezunu Tarım ınız bizi vizyonsuzlukla suçladı.

Ben mühendisiyim, hayatımı bu işlere vermişim. Bir insan bir konuyu bilmiyorsa uzmanına danışır ve bir başkasını vizyonsuzlukla hiç olmazsa suçlamaz. Arkadaşlar, söyleyelim; üzerinden on yıl geçmiş, milyarlarca dolar para harcamışsınız, üyesi olarak atadığınız adamlara maalesef oralardan da maaş ödemişsiniz, orta yerde kocaman bir sıfır var. Bir kere daha söylüyorum: Eğer vizyon arıyorsanız, neden bu memlekette çiftçi 3 milyon 700 bin hektar alanda çiftçilik yapmaktan vazgeçiyor? Bunu araştırın, bunun çözümünü üretin. Neden son yirmi yıl içerisinde 700 bin çiftçi iflas etti ve tarımdan vazgeçti? Bunun hesabını verin. Çünkü bu memleket, sevgili arkadaşlar, hepimizin. Hangi partiden olursa olsun milletvekiliyiz.

Yılda bir milyon nüfus artıyor ve eğer biz kendi nüfusumuzu doyuramazsak, dışarıya gıdada net bağımlı hâlimizi artık geri dönülmez bir noktaya getirirsek, bu hepimizin bildiği gibi Türkiye’nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığının da tehlikeye girmesi anlamını taşır.

Şimdi şu soruyu sorarak bitireceğim: Biraz evvel millî eğitim bakanlarını saymıştım, şimdi de tarım bakanlarını sayayım: Mehdi Eker, Faruk , , , İbrahim Yumaklı. Bunların bir kısmına Türkiye’nin ziraat mühendisleri toplansa altı ayda tarımı öğretemezler; bunu saygısızlık yapmak için söylemiyorum, uzmanlıklarının olmadığı için söylüyorum. Sorun tam da şudur: Bu arkadaşlardan hangisi on yıllık bu fiyasko konusunda bir öz eleştiri vermişlerdir? Bize vizyon dersi vermek yerine özür dileme ve öz eleştiri yapma zamanıdır.

Hepinize teşekkür ederim. 

Bu İçerik 257 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın

Faydalı Linkler

Abonelik

© 2024, Gökhan Günaydın. Tüm Hakları Saklıdır.