Srebrenitsa Soykırımı hakkındaki kanun teklifimizle Sırpların, 11 Temmuz 1995 tarihinde 8 binden fazla insanı katlederek toplu mezarlara gömmelerinin bir “soykırım” olduğunun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da ilan edilmesi ve Sırpların katlettiği Müslümanları anmak amacıyla her yıl 11 Temmuz gününün “Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Günü” ilan edilmesi amaçlanmaktadır.
Sırpların, 11 Temmuz 1995 Tarihinde Bosna-Hersek’in Srebrenitsa Kentinde Yaptıkları Katliamın ‘Soykırım’ Olarak Tanınması ve Her Yılın 11 Temmuz Gününün ‘Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Günü’ Olarak Kabul Edilmesine Dair Kanun Teklifimiz” ve gerekçesini bilgilerinize sunarım.
→ Kanun Teklifimiz (27.05.2024)
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
“Sırpların, 11 Temmuz 1995 Tarihinde Bosna-Hersek’in Srebrenitsa Kentinde Yaptıkları Katliamın ‘Soykırım’ Olarak Tanınması ve Her Yılın 11 Temmuz Gününün ‘Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Günü’ Olarak Kabul Edilmesine Dair Kanun Teklifimiz” ve gerekçesi ekte sunulmuştur.
Gereğini arz ederiz.
Murat EMİR
Ankara Milletvekili – CHP Grup Başkanvekili
Gökhan GÜNAYDIN
İstanbul Milletvekili – CHP Grup Başkanvekili
Ali Mahir BAŞARIR
Mersin Milletvekili – CHP Grup Başkanvekili
GENEL GEREKÇE
Bosna-Hersek’te yaşanan iç savaş sırasında 1993 yılında BM tarafından “güvenli bölge” ilan edilen ve Hollanda Görev Kuvvetinin kontrolüne verilen ve binlerce Boşnak’ın sığındığı Srebrenitsa, Ratko Mladiç komutasındaki Sırp güçleri tarafından kuşatıldı.
Yaklaşık 2 yıl süren kuşatma sonunda, 11 Temmuz 1995 günü Srebrenitsa düştü. Hollanda askerleri tarafından Sırplara teslim edilen 8 binden fazla erkek ve çocuk, Mladiç komutasındaki Sırp askerleri tarafından katledilerek toplu mezarlara gömüldü. Srebrenitsa’da hayatını kaybedenlerin büyük kısmı halen Bosna Hersek’in doğusundaki toplu mezarlarda yatıyor.
Başta Srebrenitsa’daki katliam olmak üzere BosnaHersek’teki iç savaşta yaşanan olaylar, BM tarafından Lahey’de kurulan Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesinde (ICTY) ele alındı. Hem ICTY hem de BM’nin en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa’da yaşananları “soykırım” olarak nitelendirdi. Ancak, soykırımın sorumlusunun Sırbistan olmadığına karar verildi.
Srebrenitsa’daki katliamdan sorumlu tutulan ve Bosna kasabı olarak anılan iki isim Radovan Karadziç ile Mladiç, uzun süre firar ettikten sonra yakalanarak Lahey’de yargılanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldılar. Kurban yakınlarından özür dileyen Hollanda, kendi askerleri tarafından Sırp güçlerine teslim edilen karargah çalışanı 300 Boşnak’ın yakınlarına tazminat ödemeye mahkum edildi.
Bosna-Hersekli kurban yakınları, yapılan, katliamın unutulmaması için yıllardır çaba göstermektedirler. Soykırımı inkar eden Sırp yöneticilerin artık bu gerçekle yüzleşmelerini istemektedirler. Nihayet, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1995’te Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde yaklaşık 8 binden fazla Bosnalı Müslüman erkek ve çocuğun katledildiği 11 Temmuz’u, “Soykırımı Düşünme ve Anma Günü” ilan etti.
Almanya’nın önerisiyle gündeme gelen “Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü” kararı, Bosnalı Sırplar ve Sırbistan’ın sert tepkisine rağmen 193 üyeli genel kurulda 84 üye ülkenin oylarıyla kabul edildi. ABD, İngiltere ve Fransa, 11 Temmuz’un “Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü” ilan edilmesi yönünde oy kullandı. Sırbistan, Rusya, Çin ve Macaristan‘ın da aralarında bulunduğu 19 ülke, öneriye ret oyu verdi.
BM Genel Kurulu‘nda kabul edilen karar, soykırımı inkar edenlerin kınanmasını, savaş, soykırım ve insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle uluslararası mahkemeler tarafından suçlanan kişileri yücelten eylemlerin kınanmasını, soykırımın inkarı, çarpıtılması ve gelecekte benzer olayların yaşanmasını önlemek için konunun eğitim sistemlerinde ders olarak işlenmesi öneriliyor.
Kanun teklifimizle Sırpların, 11 Temmuz 1995 tarihinde 8 binden fazla insanı katlederek toplu mezarlara gömmelerinin bir “soykırım” olduğunun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da ilan edilmesi ve Sırpların katlettiği Müslümanları anmak amacıyla her yıl 11 Temmuz gününün “Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Günü” ilan edilmesi amaçlanmaktadır.
SIRPLARIN, 11 TEMMUZ 1995 TARİHİNDE BOSNAHERSEK’İN SREBRENİTSA KENTİNDE YAPTIKLARI KATLİAMIN 11SOYKIRIM” OLARAK TANINMASI VE HER YILIN 11 TEMMUZ GÜNÜNÜN 11 SREBRENİTSA SOYKIRIMINI DÜŞÜNME VE ANMA GÜNÜ” OLARAK KABUL EDİLMESİNE DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1 – (1) Sırpların, 11 Temmuz 1995 tarihinde Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde yaptıkları katliam “Soykırım” olarak tanınmıştır.
(2) Sırpların, 11 Temmuz 1995 tarihinde Srebrenitsa kentinde katlettiği Bosnalı Müslümanları anmak amacıyla her yılın 11 Temmuz günü “Srebrenitsa Soykırımını Düşünme ve Anma Günü” olarak kabul edilmiştir.
MADDE 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Abone Olun:
➤ Youtube: @gokhangunaydin06
Resmi Site:
➤ Web: gokhangunaydin.net
Takip edin:
➤ Twitter: gunaydingokhan
➤ Facebook: gokhangunaydin06
➤ Instagram: gokhangunaydin06
➤ TikTok: @gokhangunaydin06
➤ Youtube: @gokhangunaydin06
Sosyal Medya Hesaplarımız