CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle kadınlara yönelik saldırı ve cinayetler ile ilgili soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya verdiği soru önergesiyle son dönemde toplumda infial yaratan kadınlara yönelik saldırı ve cinayetler konusunu TBMM gündemine taşıdı. Türkiye‘deki cezasızlık politikasının kadınların hayatlarını tehdit ettiğine işaret eden CHP’li Günaydın, bakanlıktan kadın cinayetleriyle ilgili ayrıntılı verileri açıklamasını ve cinayetlerin engellenmesinde alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığını sordu.
Son yirmi yılda Bakanlığınızın ilgili birimlerine kaç kadın cinayeti, şiddet, cinsel taciz, tecavüz vakasına ilişkin ihbar ve şikâyet olmuştur sorusunu Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soran Doç. Dr. Gökhan Günaydın, şunları dile getirdi;
”Yaşanan bu cezasızlık politikaları ülkemizde kadınların can güvenliğini tehdit altında bırakmakta ve kadınlar evlerinde, sokakta, iş yerlerinde, yaşam alanlarının tamamında şiddete, tacize maruz bırakılmaktadır. Dolayısıyla, her yer suç mahaline dönüşmüştür. Bu güvensiz yaşam alanları ve cezasızlık politikaları süregelen patriyarkanın devamı niteliğindedir. Ancak “normalleştirilmeye” çalışılan bu güvensizlik ülkemiz kadınlarının kaderi değildir.”
CHP’li Günaydın’ın, T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu kadınlara yönelik saldırı ve cinayetler ile ilgili soru önergesi:
→ Kadınlara Yönelik Saldırı ve Cinayetler İle İlgili Soru Önergemiz (07.10.2024)
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın T.C. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederim.
Saygılarımla.
Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN
İstanbul Milletvekili – CHP Grup Başkanvekili
2024 yılının ilk 8 ayında 261 kadın, erkekler tarafından öldürüldü.164 kadının ölümü hala şüpheli. Sadece bir ay içinde 34 kadın öldürüldü. Yalnızca veriye yansıyan bu gerçeklik, kadın cinayetlerinin giderek arttığının kanıtıdır. Kadınlar evlerinde öldürülüyor, en yakınlarındaki erkekler tarafından öldürülüyor, sokakta taciz ve tecavüzle tehdit ediliyor, kimi zaman ise ansızın kaybolan gencecik kadınlar intihar açıklamalarıyla karanlıkta bırakılıyor. Kadınlar pencerelerden, balkonlardan düştü denilerek cinayetleri örtbas ediliyor.
Yalnızca geçtiğimiz hafta basın yayın organlarına yansıyan biçimde, İkbal Uzuner ve Ayşegül Halil, İstanbul’da Semih Çelik tarafından; Mersin’in Mezitli ilçesinde Sonay Öztürk, Aslan Uğur Araç tarafından; Diyarbakır’da ise Bedriye Işık, uzman çavuş Muhammed Recai Işık tarafından katledildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş‘ten 27 Eylül tarihinden bu yana haber alınamıyor. İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Hüseyinağa Mahallesi’nde 24 Eylül Salı günü iki şüpheli, bir kadını sokak ortasında sıkıştırarak taciz etti ve şüpheliler suç kayıtlarına rağmen serbest bırakıldı. Yaşanan erkek şiddeti “alkollüydü, uyuşturucu bağımlısıydı, psikolojik sorunları vardı vb.” gibi gerekçelerle örtülmeye çalışılmaktadır.
Yaşanan bu cezasızlık politikaları ülkemizde kadınların can güvenliğini tehdit altında bırakmakta ve kadınlar evlerinde, sokakta, iş yerlerinde, yaşam alanlarının tamamında şiddete, tacize maruz bırakılmaktadır. Dolayısıyla, her yer suç mahaline dönüşmüştür. Bu güvensiz yaşam alanları ve cezasızlık politikaları süregelen patriyarkanın devamı niteliğindedir. Ancak “normalleştirilmeye” çalışılan bu güvensizlik ülkemiz kadınlarının kaderi değildir.
Buna göre;
- Bakanlığınızın görev ve yetki alanı kapsamında, 2024 yılı başından bugüne bildirilen taciz, tecavüz, şiddet, ölüm vakaları kaç tanedir? Yapılan ihbar ve bildirimler hangi illerde yoğunlaşmaktadır?
- Yaşanan vakaların tespitinin ardından faillerin kaçı Adalet Bakanlığına bildirilmiş, kaçı serbest bırakılmıştır?
- Bakanlığınızın kadınların can güvenliği tehdidine ilişkin aldığı önlemler nelerdir?
- Son yirmi yılda Bakanlığınızın verilerine yansıyan ihbar ve şikayetlerin ardından verilen kararlar nelerdir? İhbar ve şikayetlerin kaçının ardından mülki amir tarafından koruyucu tedbir kararları verilmiştir? Bu koruyucu tedbir kararlarının kaçının yerine getirilmesinin takibi yapılmıştır? Kaçının takibinde eksik kalınmıştır?
- Bilhassa kadın cinayetlerinin ve cinsel tacizlerin yuvası haline gelen sokaklarda güvenliği sağlamaya yönelik Bakanlığınız niçin yetersiz kalmaktadır? Bakanlığına bağlı birimlerde bu bağlamda görevli kişi sayısı kaçtır? Bunların il ve ilçe dağılımları nedir?
Abone Olun:
➤ Youtube: @gokhangunaydin06
Resmi Site:
➤ Web: gokhangunaydin.net
Takip edin:
➤ Twitter: gunaydingokhan
➤ Facebook: gokhangunaydin06
➤ Instagram: gokhangunaydin06
➤ TikTok: @gokhangunaydin06
➤ Youtube: @gokhangunaydin06
Sosyal Medya Hesaplarımız